Punca Angin Medu

Hempedu merupakan cecair yang terkandung di dalam pundi hempedu. Pundi hempedu terletak di bawah hati dan ia merupakan salah satu organ dalam sistem pencernaan manusia. Hempedu memainkan peranan yang penting untuk menyerap dan mencernakan lemak di dalam badan. Hempedu akan dihasilkan oleh pundi hempedu sewaktu usus besar mencernakan makanan dengan bantuan hormon Cholecystokinin. Hempedu mengandungi air, kolesterol, lemak, protein dan bilirubin. 

Angin medu terjadi apabila saluran pundi hempedu tersekat disebabkan oleh himpitan kristal angin yang terbentuk di dalam saluran tersebut. Kristal angin terbentuk akibat gabungan antara gas yang masuk ke dalam badan dengan kolesterol serta lemak yang terkandung di dalam pundi hempedu manusia. Kristal angin ini akan menempel di permukaan saluran pundi hempedu, lalu menghalangnya daripada berfungsi secara normal. Jadi, hempedu tidak dapat dikeluarkan untuk menyerap dan mencerna lemak yang ada di dalam badan. 

Apabila pundi hempedu tidak dapat menyerap dan mencernakan lemak yang ada pada bahagian lain badan kita. Kolesterol serta lemak yang berlebihan pada bahagian badan yang lain ini akan bergabung pula dengan angin atau gas yang terdapat di bahagian tersebut dan membentuk kristal angin di bahagian badan yang lain pula. Ia akan menyebabkan individu tersebut mengalami simptom masalah angin seperti sesak nafas, rasa ada benda yang tersekat di kerongkong, sukar tidur pada waktu malam dan sebagainya.

Lama-kelamaan, masalah ini akan menjadi semakin parah dan badan kita tidak dapat berfungsi sebagaimana ia sepatutnya bekerja. Oleh itu, penting untuk kita cegah masalah ini daripada peringkat awal, barulah ia tidak akan melarat dan memburukkan tahap kesihatan badan kita.